Кондитерське обладнання та інструменти застосовують для створення різноманітних десертів (форми для кексів, тортів, печива, мафінів, тістечок, зефіру, желе та ін.). Їх використовують на всіх етапах приготування виробів, починаючи від замішування тіста і закінчуючи декоруванням. Наприклад, правильно замісити тісто допоможуть вінчики, ваги, миски, сито та ін. Створити з нього фігурки — килимки, качалки, форми, вирубки, трафарети, катери та ін. Для роботи з мастикою знадобляться стеки, шпателі, різаки, плунжери та т. д. Для роботи з кремом — кондитерські мішки, насадки, шпателі та ін. Сучасне обладнання дозволить заощадити час і створити справжні шедеври практично кожному, як досвідченим кондитерам, так і початківцям.